Czerwiec na pewno będzie mi się kojarzył z konferencją na temat insulinooporności. Skierowana była ona do pacjentów, ich bliskich jak i specjalistów (dietetyków, trenerów sportowych, psychologów, edukatorów zdrowotnych). Skorzystać mogła z niej każda osoba, która chciała poszerzyć swoją wiedzę na temat insulinooporności. Konferencja zorganizowana została przez Fundację Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie.
Czym jest insulinooporność?
- cukrzyca typu 2
- otyłość
- PCOS
- nadciśnienie
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby
- niepłodność
“Insulinoporność z punktu widzenia endokrynologii”
- Bilans energetyczny i jego wpływ na otyłość
- Fizjologiczna rola insuliny w organizmie
- Zarys metabolizmu poposiłowego
- Definicja i znaczenie insulinooporności
- Związek pomiędzy otyłością i insulinoopornością
- Diagnostyka insulinooporności
- Przyczyny insulinooporności
- Zasady postępowania w insulinooporności: dieta, wysiłek fizyczny, leczenie
- Inne choroby związane z insulinoopornością
- Brak aktywności fizycznej a rozwój otyłości na świecie
- Konsekwencje niskiej aktywności fizycznej
- W jaki sposób zwiększyć aktywność fizyczną?
- Co wybrać na początek?
- Czym kierować się przy wyborze aktywności fizycznej?
- Jak ćwiczyć, żeby sobie nie zaszkodzić?
- Jak się zmotywować do systematycznej aktywności fizycznej?
Komunikacja: Pacjent – lekarz. Jak się porozumiewać? Pacjent – otoczenie. Jak wytrwać w postanowieniach?
Na ten temat mówił mgr Paweł Musiałowski – trener, szkoleniowiec i manager, założyciel Fundacji Aksjomat. Jego wystąpienia (z dużą dawką dobrego humoru) słuchało się z przyjemnością.
Praktyczne zastosowanie indeksu i ładunku glikemicznego. Podstawy indeksu insulinowego.
Wykład ten prowadziła mgr Małgorzata Słoma (Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach) i mówiła o kwestiach takich jak:
- Koncepcja indeksu i ładunku glikemicznego.
- Wypływ produktów o wysokim i niskim IG na organizm.
- IG a otyłość i cukrzyca typu 2.
- Czynniki podwyższające indeks glikemiczny.
- Czynniki obniżające indeks glikemiczny.
- Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – porównanie wybranych produktów spożywczych.
- Praktycznie zastosowanie IG i ŁG – zasady komponowania posiłków.
- Indeks insulinowy – przyszły fundament diety w insulinooporności.
Dieta w insulinooporności – podstawa leczenia
- Dlaczego chorujemy? – mechanizm choroby oraz schorzenia powiązane z insulinoopornością – niedoczynność tarczycy, PCOS, nietolerancje pokarmowe, Hashimoto
- Dlaczego nie mogę schudnąć?
- Zasady “diety IO” – co, ile i kiedy jeść?
- Rola i rodzaj składników pokarmowych przy diecie dla osób z zaburzeniami glikemii
- Co wykluczyć z diety i dlaczego?
- Kuchenne rewolucje – co powinno znaleźć się w naszej kuchni
- Jak radzić sobie z dietą na co dzień?
- Analiza dziennego jadłospisu
- Rodzaje popularnych diet stosowanych w insulinooporności – dieta wegetariańska, paleo, dieta niskokaloryczna i inne – co wybrać?
Od Parterów konferencji dostaliśmy upominki kosmetyczne oraz materiały informacyjne.
@dominika_musialowska i @pawel_musialowski to niesamowicie pozytywni ludzie. Super, że chcą się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniami z innymi.