Insulinooporność. Problem XXI wieku – Konferencja

Czerwiec na pewno będzie mi się kojarzył z konferencją na temat insulinooporności. Skierowana była ona do pacjentów, ich bliskich jak i specjalistów (dietetyków, trenerów sportowych, psychologów, edukatorów zdrowotnych). Skorzystać mogła z niej każda osoba, która chciała poszerzyć swoją wiedzę na temat insulinooporności. Konferencja zorganizowana została przez Fundację Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie.

 

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, które dotyczy regulacji stężenia glukozy.
Insulinooporność jest zaburzeniem na podłożu, którego rozwijają się zaburzenia takie jak:
  • cukrzyca typu 2
  • otyłość
  • PCOS
  • nadciśnienie
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby
  • niepłodność
W trakcie konferencji odbyły się 4 wykłady.

„Insulinoporność z punktu widzenia endokrynologii”

Ten wykład prowadzony był przez Dr n.med. Macieja Jędrzejowskiego (endokrynolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz ultrasonografista), który poruszył następujące zagadnienia:
  • Bilans energetyczny i jego wpływ na otyłość
  • Fizjologiczna rola insuliny w organizmie
  • Zarys metabolizmu poposiłowego
  • Definicja i znaczenie insulinooporności
  • Związek pomiędzy otyłością i insulinoopornością
  • Diagnostyka insulinooporności
  • Przyczyny insulinooporności
  • Zasady postępowania w insulinooporności: dieta, wysiłek fizyczny, leczenie
  • Inne choroby związane z insulinoopornością

 

„Aktywność fizyczna jako ważny element leczenia insulinooporności”

Dominika Musiałowska (założycielka Fundacji, instruktor sportowy) mówiąc o roli aktywności fizycznej poruszyła także kwestie takie jak:
  • Brak aktywności fizycznej a rozwój otyłości na świecie
  • Konsekwencje niskiej aktywności fizycznej
  • W jaki sposób zwiększyć aktywność fizyczną?
  • Co wybrać na początek?
  • Czym kierować się przy wyborze aktywności fizycznej?
  • Jak ćwiczyć, żeby sobie nie zaszkodzić?
  • Jak się zmotywować do systematycznej aktywności fizycznej?

Komunikacja: Pacjent – lekarz. Jak się porozumiewać? Pacjent – otoczenie. Jak wytrwać w postanowieniach?

Na ten temat mówił mgr Paweł Musiałowski – trener, szkoleniowiec i manager, założyciel Fundacji Aksjomat. Jego wystąpienia (z dużą dawką dobrego humoru) słuchało się z przyjemnością.

Praktyczne zastosowanie indeksu i ładunku glikemicznego. Podstawy indeksu insulinowego.

Wykład ten prowadziła mgr Małgorzata Słoma (Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach) i mówiła o kwestiach takich jak:

  • Koncepcja indeksu i ładunku glikemicznego.
  • Wypływ produktów o wysokim i niskim IG na organizm.
  • IG a otyłość i cukrzyca typu 2.
  • Czynniki podwyższające indeks glikemiczny.
  • Czynniki obniżające indeks glikemiczny.
  • Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – porównanie wybranych produktów spożywczych.
  • Praktycznie zastosowanie IG i ŁG – zasady komponowania posiłków.
  • Indeks insulinowy – przyszły fundament diety w insulinooporności.

Dieta w insulinooporności – podstawa leczenia

Mgr Magdalena Makarowska (Dietetyk, biotechnolog, pedagog, autorka serii poradników) omawiała poniższe zagadnienia:

 

  • Dlaczego chorujemy? – mechanizm choroby oraz schorzenia powiązane z insulinoopornością – niedoczynność tarczycy, PCOS, nietolerancje pokarmowe, Hashimoto
  • Dlaczego nie mogę schudnąć?
  • Zasady „diety IO” – co, ile i kiedy jeść?
  • Rola i rodzaj składników pokarmowych przy diecie dla osób z zaburzeniami glikemii
  • Co wykluczyć z diety i dlaczego?
  • Kuchenne rewolucje – co powinno znaleźć się w naszej kuchni
  • Jak radzić sobie z dietą na co dzień?
  • Analiza dziennego jadłospisu
  • Rodzaje popularnych diet stosowanych w insulinooporności – dieta wegetariańska, paleo, dieta niskokaloryczna i inne – co wybrać?

 

Od Parterów konferencji dostaliśmy upominki kosmetyczne oraz materiały informacyjne.

@dominika_musialowska i @pawel_musialowski to niesamowicie pozytywni ludzie. Super, że chcą się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniami z innymi.

Dzięki udziałowi w konferencji dowiedziałam się wielu ważnych i przydatnych rzeczy. Wiem, że muszę ponowić badania i dalej wdrażać zmiany w diecie i stylu życia. Łatwo nie będzie, ale na pewno się to opłaci.
Kolejna konferencja za rok. Mam nadzieję, że ponownie będę mogła wziąć w niej udział.
  • Hm… problem mnie dotyczy, a nigdy nie byłam na takiej konferencji:/

    • To była pierwsza taka konferencja. Dużo ciekawych wskazówek i porad. Poza tym wyjaśnienie o co tak naprawdę z IO chodzi.

  • Zainteresowałaś mnie tymi książkamia Makarowskiej – czytałaś już je ?

    • Obie czytałam. W książce jest pysznie jest masa przepisów na śniadania, obiady itp.

  • Niby mnie dotyczy, a niby nie – bo wprawdzie na podstawie wyników stwierdzono u mnie insulinooporność, ale problemów z wagą i innych charakterystycznych objawów nie miałam, wyniki się poprawiły i po pewnym czasie lekarze uznali, że przyjmowanie leków nie jest już w moim przypadku konieczne. Niemniej jednak chętnie bym posłuchała na ten temat – tak dla samej wiedzy i zwiększenia świadomości.

    • U mnie wyniki powoli się poprawiają. Ale pewnie potrwa to jeszcze zanim będą w normie. Spotkanie było wartościowe. Na wiele istotnych kwestii specjaliści zwrócili uwagę.

  • Ja sobie właśnie 10 czerwca zrobiłam krzywą cukrową i insulinową, tak z ciekawości. I insulina wyszła dziwna. Bardzo rośnie po godzinie, a potem spada. I nie wiem, czy to już insulinooporność, czy nie? Szkoda, że nie wiedziałam tego wcześniej, bo bym poszła na konferencję. Diabetolog zaleciła dietę i sprawdzenie insuliny za 2 miesiące.